Russian (CIS)

PostHeaderIcon Советы садоводу

Свіжість живців визначається по яскраво-зеленому забарвленню зрізів і виділенню крапельок рідині з внутрішніх шарів кори при натисканні зрізів збоку ножем. Збереження очок встановлюють, занурюючи проби живців в тирсу або мох в теплих приміщеннях при температурі 20-25° С. Набрякання очок вказує на те, що живці придатні для посадки.

 

Траншеї риють завглибшки 0,5-1,5 м Їх розташовують під навісами або в незахищених височинах, де відсутні близькі грунтові води. Пов'язані пучки живців встановлюють в траншеях вертикально або укладають горизонтальними рядами, пересипаючи землею шаром 3-5 см Верхній ряд розташовують на 25 см нижче за поверхню, насипають згори рихлу землю, утворюючи вал заввишки 30-40 см Уздовж траншеї роблять віддушини. Навесні живці викопують, перевіряючи стан очок і деревини, їх свіжість.

 

Перед укладанням живців на зберігання їх дезинфікують проти грибних захворювань, занурюючи на 10- 15 секунд у ванни з 10% -вим розчином ДНОК. Зберігати треба так, щоб живці не пересохнули, а очки не загинули від холоду, але і не проросли. У приміщеннях пучки укладають щільно в штабелю, пересипаючи з усіх боків вологим піском або землею шаром 12-15 см Живці і саджанці добре зберігаються під поліетиленовою плівкою без піску. Для зберігання посадочного матеріалу потрібна температура 0-4° З і невисока відносна вологість. Регулювати температуру можна провітрюванням.

 

Живці для розмноження заготовлюють восени при обрізанні кущів. У районах непокривної культури з м'яким кліматом живці можна заготовлювати восени і впродовж усього періоду відносного спокою. У зоні покривного виноградарства заготівлю доцільно проводити восени перед настанням заморозків. Кращі за якістю живці нарізують з однорічних визрілих пагонів завтовшки від 6 до 12 мм, завдовжки 100-120 см Вибирають живці, не пошкоджені морозом, градом, плямистим некрозом, з очками, що добре сформувалися. Їх очищають від вусиків і пасинків, складають верхніми кінцями в один бік і зв'язують м'яким дротом в пучки. Живці можна висаджувати відразу після заготівлі або зберегти до весняної посадки в спеціально обладнаних сховищах, підвалах або траншеях з навісами.

 

Сорти з високою здатністю пагоноутвореня розмножуються таким чином: в липні, коли пагони досягнуть висоти 1,5-2,5 м, їх розкладають в заздалегідь вириті навколо куща канавки завглибшки 8-10 см, не відділяючи від материнської рослини. Під кожною брунькою роблять декілька неглибоких насічок бритвою. Засинають канавки грунтом так, щоб листя і верхівки пагона знаходилися на поверхні. Грунт містять в рихлому і зволоженому стані.
З часом на верхівці пагона може утворитися потовщення. Його присипають грунтом (для отримання саджанця). У того ж і наступного року на укладеному в канавку стеблі під кожною брунькою утворюються корені, а з самої бруньки виростає пагін. Восени між сусідніми пагонами намацують в грунті старе стебло і розрізають його секатором. Потім обережно з грудкою землі відділяють відведення і пересаджують на постійне місце. Якщо відведення використовують на продаж, то їх з грудкою землі поміщають в поліетиленові пакети. Причому треба пам'ятати, що саджанці з неушкодженими коренями приживаються краще.

 
Еще статьи...