Russian (CIS)

PostHeaderIcon Советы садоводу

Цей спосіб застосовний в тих випадках, коли бракує посадочного матеріалу перспективних сортів. Він дозволяє в 2-3 рази збільшити коефіцієнт розмноження в порівнянні із загальноприйнятим способом, коли довжина живців складає 40-45 см (мал. 22). Усі зрізи треба робити гострим секатором або ножем. Після нарізки живці зв'язують в пучки і добу вимочують у воді кімнатної температури.

 

Посадка живців в канавки полягає в наступному. По натягнутому шнуру лопатою нарізують канавки завглибшки 35-40 см (на півночі 25 см). Уздовж їх прямовисної стінки встановлюють живці на відстані 8-10 см, залишаючи два очки на 12-15 см вище за рівень грунту. Основу живців присипають землею, яку добре утоптують ногами, потім поливають з розрахунку 50-60 л на 1 м2. Як тільки вода вбереться, канавку засипають землею і підгортають до верхнього очка.

 

Посадочні борозни можна нарізувати за допомогою плуга або зробити лопатою. Відстань між ними не менше 1-1,2 м, глибина 35-40 см. По цих борознах пускають воду і у міру її вбирання в мокрий грунт борозни вставляють живці на відстані 8-12 см в одну лінію, залишаючи над поверхнею грунту два очка. За тим борозни закладають і підгортають, щоб затримати розпускання бруньок. У районах з підвищеною вологістю повітря живці не підгортають.
Посадку живців не слід починати до тих пір, поки грунт не прогріється до 10° З на глибину 20 см

 

Кращі місця для вирощування виноградних саджанців - південні пологі схили або рівні ділянки з родючим і легким грунтом, забезпечені водою, очищені від бур'янів і захищені деревними насадженнями. Виноградні саджанці можна вирощувати в овочевій або в спеціальній сівозміні приблизно з таким чергуванням культур : саджанці, овочеві культури, однорічні бобові трави .Поле з-під трав восени пересапують. Перед оранкою вносять мінеральні добрива: 12 г суперфосфату і 20-25 г калійної солі на 1 м2, а також органічні у вигляді перегною або гною - 1-4 кг на 1 м2.
Ранньої весни проводять культивацію, вирівнювання грунту, боронування.

 

Вимочування живців у воді відновлює їх вологість, яка знижується під час зберігання. Вимочують живці в природних водоймищах, басейнах, в бочках при температурі води 15-16° З, занурюючи їх на 1/2 довжини на 2-3 доби.

 
Еще статьи...